Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský tisk o Trumpovi: S Putinem to jen tak nepůjde

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Moskva - Republikán Donald Trump se včera stal 45. prezidentem USA. Ruský prezident Vladimir Putin je připraven setkat se s novým šéfem Bílého domu, ale uspořádání takové schůzky potrvá měsíce. Také ruský tisk dnes komentuje Trumpovu inaugurační řeč.

"Nebudou to příští týdny, ale doufejme v nejlepší a to, že schůzka se uskuteční v nejbližších měsících," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS v rozhovoru poskytnutém britské stanici BBC. "Nepochybuji, že Putin bude připraven," dodal.

Moskva opakovaně dala najevo, že považuje nástup nového šéfa Bílého domu za příležitost ke zlepšení vztahů mezi oběma velmocemi, které za předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy klesly na bod mrazu.

Trumpův projev "byl současně smířlivý a útočný" a z reakcí politiků a veřejnosti je zřejmé, že "v americkém vedení dozrává bolestné přerozdělení sfér vlivu", míní Gazeta.ru. Putinův zmocněnec pro podnikatele Boris Titov nicméně upozornil, že značná část finančních elit Trumpa podporuje, na rozdíl od elit politických. Za hlavní v inauguračním projevu považuje myšlenku, že USA omezí své aktivity v zahraniční politice a soustředí se na domácí problémy.

V rusko-amerických vztazích se podle něj nedá čekat, že by někdo něco daroval zadarmo, ale základem se stane pragmatismus. "K budování pragmatické spolupráce je zapotřebí vzájemný zájem. Dnes mám dojem, že Rusko jako podnikatelský partner Ameriku moc nezajímá," dodal Titov. Samo přání Donalda Trumpa a Vladimira Putina zlepšit vztahy nestačí, míní i analytička Olga Olikerová. "Aby se dalo mluvit o možném průlomu, Rusko v libovolném případě bude muset Spojeným státům něco nabídnout. Těžko teď říci, co by to mohlo být," připustila.

"Rozdíly byly obrovské," srovnává Kommersant Trumpův inaugurační projev s řečí Baracka Obamy v roce 2013. Zatímco prezident-demokrat hodně hovořil o ekologii, o snaze všude ve světě podporovat demokracii a o vřelejším přijímání přistěhovalců, Trumpův projev byl věnován především domácí a sociální politice.

"Změna moci ve Washingtonu se v západních politických kruzích přijímá jako přinejmenším katastrofa, ne-li konec světa," píše Moskovskij komsomolec.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy