Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan značně posílí. Turecký parlament schválil reformu ústavy

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký parlament v noci na dnešek schválil změnu ústavy, která v zemi zavádí prezidentský systém. O reformě budou ještě občané hlasovat v referendu, které je plánováno na jaro.

Prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi dávají změny šanci zůstat v úřadu do roku 2029.

Nová ústava rozšíří parlament ze současných 550 na 600 křesel a volby do něj se budou konat po pěti letech, nikoli po čtyřech, jak tomu bylo dosud. Parlamentní volby se mají konat společně s prezidentskými. Prezident bude moci být stranický a bude mít povoleno stát v čele své strany. Minimální věk pro kandidaturu do parlamentu se sníží ze současných 25 na 18 let.

Předseda opoziční levicové Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu výsledek hlasování kritizoval s tím, že parlament "předal své vlastní pravomoci" a "zradil" dějiny.

Erdogan si udržuje silnou podporu veřejnosti, ačkoli podle kritiků jedná čím dál autokratičtěji, napsala agentura AP. Referendum by se podle vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) mohlo uskutečnit již 26. března, nejpozději se bude konat v polovině dubna.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy