Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze zničeného hotelu v Itálii se podařilo zachránit 11 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Řím - Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi. Podle čerstvé bilance se tak zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých.

Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje. Záchranáři navzdory velkému vyčerpání v pátrání hodlají dále intenzivně pokračovat, dokud nebudou nalezeni všichni pohřešovaní.

Počet pohřešovaných se odvozuje od počtu hostů hotelu a jeho zaměstnanců. Lavina na hotel Rigopiano, v němž bylo přes 30 lidí, spadla ve středu krátce po zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii.

V noci se podařilo z hotelu vyprostit dvě ženy a dva muže. Záchranáři se k nim prokopali pomalým tempem z obav, aby nezasypali vzduchové kapsy, které ve zřícené stavbě zůstaly. V pátek byly zachráněny čtyři děti a jedna žena, dvě osoby si život zachránily, protože ve chvíli, kdy spadla lavina, byly před hotelem.

V noci na dnešek byla také vytažena těla dvou mrtvých žen a ráno pak mrtvého muže, což zvyšuje počet nalezených obětí neštěstí na pět. Dva mrtví byli odvezeni už dříve.

K záchranné operaci v troskách hotelu zavaleného lavinou v Itálii se dnes připojila také skupina afrických žadatelů o azyl ze Senegalu a Guineje. Mladíci již dva roky dobrovolně pomáhají Červenému kříži při tvorbě logistického zázemí, uvedla mluvčí italského Červeného kříže Enza D'Alessandroová.

"Zeptali se, zda by nemohli podat pomocnou ruku," řekla D'Alessandroová s tím, že pomáhali při stavbě stanu pro záchranné týmy, kde mohou jejich členové odpočívat a zotavovat se. Afričtí mladíci budou také pomáhat s vařením a pomáhat, kde se dá.

Podle 20letého Barryho Misbaoua je situace pro ně obtížná. "Nejsme zvyklí na takovou zimu, ale to je život. Musíme dělat to, co je v našich silách, protože je dobré pomáhat lidem, zvláště obětem," řekl agentuře AFP.

Témata:  Itálie laviny zřícení laviny na hotel v Itálii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.