Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nehoda kamionu americké armády zablokovala polskou silnici

Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Foto: Latvijas Armija

Varšava - Nehoda nákladního vozu americké armády zablokovala v noci na dnešek jednu ze silnic na jihozápadě Polska. Převážená munice do tanků Abrams byla sice podle polského ministerstva obrany pouze cvičná, nicméně policie na místě uzavřela okolí.

Silnice byla neprůjezdná několik hodin. "Kamion se převrátil u obce Piaski a z vozu se vysypaly tankové náboje," uvedla zpravodajská televize TVN 24. "Z předběžných zjištění vyplývá, že řidič dostal smyk, ztratil vládu nad vozem a sjel ze silnice," řekla Kamila Wydrychová z policejního velitelství v blízkém městě Zielona Góra.

Policie na místě vytyčila bezpečnostní zónu v okruhu 200 metrů od havarovaného kamionu, zatímco munici překládali polští ženisté a američtí vojáci.

"Žádné nebezpečí nehrozí, v okolí nejsou žádné budovy," ujistil mluvčí hasičů Dariusz Szymura. Řidič a jeho spolujezdec z kamionu byli podle něj ošetřeni na místě, jeden z nich byl převezen do nemocnice.

Kamion s municí jel do posádky ve městě Žagań (Zaháň), kde se nalézá několik stovek amerických vojáků z tankové brigády. Tu vyslal do Evropy tento měsíc ještě předchozí prezident Barack Obama.

Američané dorazili do Polska jako první západní kontingent, který bude na východním křídle NATO trvale rozmístěn. Část z nich se má později přemístit do Pobaltí, další do Bulharska a Rumunska a týlová jednotka do Německa.

Témata:  Polsko U.S. ARMY

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy