Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranné práce v zavaleném hotelu pokračují. Pod troskami mohou být další přeživší

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Řím - Italští záchranáři dnes sdělili, že pod troskami hotelu Rigopiano mohou být stále živí lidé. V rekreačním objektu zavaleném lavinou jsou patrně vzduchové kapsy. Dnes úřady oznámily, že v hotelu byl dosud nepočítaný senegalský zaměstnanec, takže se pohřešuje 24 osob.

Lavina se na hotel zřítila ve středu, záchranářské týmy dosud vyprostily 11 živých lidí a pět mrtvých. V pátek se podařilo zjistit, že pod sněhem je devět živých lidí a postupně se podařilo je dostat ven. Dvě osoby si zachránily život, protože v době pádu laviny byly před hotelem.

I když v sobotu záchranáři slyšeli z trosek hluk, mohlo jít podle nich o praskání materiálu zasypaného tunami sněhu. Lidské hlasy už prý ale slyšet nejsou.

Záchranáři už upozornili, že s časem se šance na přežití v chladném prostředí snižuje. Dnes však také oznámili, že v sutinách jsou vzduchové kapsy a mohou tam být stále živí lidé.

V oblasti Abruzz, kde hotel leží, prší, takže sníh těžkne, což záchrannou operaci komplikuje. Podle úřadů také hrozí další laviny.

Italské sdělovací prostředky citovaly jednoho ze zachráněných, který popsal, jak děti přežily. Tři z nich byly v době závalu v místnosti s kulečníkem, která zůstala neporušená. Z vedlejší místnosti slyšely hlasy matky a bratra jednoho z nich. I když tam byla tma, podařilo se jim najít lahve s vodou a nutellu, takže přežily 48 hodin do příchodu záchranářů.

Podle úřadů se lavina na hotel řítila rychlostí 50 až 100 kilometrů v hodině a narazila na něj silou srovnatelnou se 4000 naloženými nákladními automobily.

Témata:  Itálie zřícení laviny na hotel v Itálii hory

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy