Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pozval do Washingtonu izraelského premiéra Netanjahua

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - V únoru by se měla ve Washingtonu uskutečnit schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s izraelským premiérem pozval Benjamina Netanjahua. Politici se na tom dohodli v nedělním telefonickém rozhovoru.

Bílý dům v prohlášení potvrdil Trumpovo pozvání pro Netanjahua a uvedl, že oba státníci se dohodli, že budou pokračovat v těsných konzultacích o regionálních tématech, jako je "jaderná hrozba představovaná Íránem". Informovala o tom agentura Reuters.

Netanjahu podle prohlášení svého úřadu "vyjádřil přání těsně spolupracovat s prezidentem Trumpem na vypracování společné vize dosažení pokroku na cestě k míru a bezpečnosti v regionu, bez jakýchkoliv rozporů mezi Spojenými státy a Izraelem".

Trump zdůraznil Netanjahuovi, že izraelsko-palestinský mír mohou dojednat pouze přímo obě strany. Rozhovor, který oba státníci označili za vřelý, se uskutečnil jen pár hodin poté, co jeruzalémská radnice schválila stavební povolení pro více než 560 domů pro Židy ve východní části města.

Tuto část města obývají hlavně Arabové a Palestinci počítali s tím, že se stane hlavním městem jejich státu. Jsou proti jakémukoli navyšování židovské populace v této části města.

"Izraelské rozhodnutí je výzva Radě bezpečnosti OSN, zejména když nedávno odhlasovala rezoluci potvrzující nelegálnost kolonií," sdělil mluvčí palestinské samosprávy Nabíl abú Rudajná.

Trump pošle do Izraele jako velvyslance USA stoupence osad Davida Friedmana a chce americké velvyslanectví přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma. Podle Palestinců tento krok definitivně zmaří mírový proces, který je přerušen od roku 2014. Podle izraelských komentátorů je zatím brzy hodnotit postup Washingtonu.

Témata:  Donald Trump Benjamin Netanjahu Izrael USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.