Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Setkání Trump-Putin se v nejbližší době neuskuteční, jednat ale prezidenti budou telefonicky

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: European Union

Moskva - Putinův mluvčí Dmitrij Peskov čekává, že se brzy uskuteční telefonát mezi ruským prezidentem a novým šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Osobní setkání se v dohledné době konat nebude.

"Ne, informace o schůzce dosud nemáme. Telefonní rozhovor se dohaduje, zatím ale nemám podrobnější informace," řekl Peskov.

"To se ještě neposuzovalo," odvětil mluvčí na dotaz, zda se Putin a Trump setkají na bilaterální schůzce, anebo v rámci mnohostranné akce. "Zatím prostě nemá smysl o tom všem jednat. Až bude telefonát a pokud šéfové států shledají účelným sejít se, pak začne příprava (schůzky)," poznamenal kremelský mluvčí.

Peskov dal ve víkendovém rozhovoru v televizi BBC najevo, že schůzku prezidentů obou velmocí nelze čekat v nejbližších týdnech, ale její uspořádání potrvá měsíce.

Za předčasnou dnes Peskov označil myšlenku vytvoření rusko-americké koalice. "Islámský fundamentalismus a terorismus nesporně ohrožuje všechny státy včetně naší země. Hovořit ale o nějakých koalicích je předčasné, protože prezident USA je teprve na počátku seznamování se s agendou. Prostě je nutné počkat, až začnou nějaké kontakty. Dosud k tomu nedošlo," konstatoval Peskov.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov mezitím na jiné tiskové konferenci poznamenal, že Moskva vidí mnohé shody "v zásadních otázkách týkajících se cílů zahraniční politiky", jak je Trump vyložil ve svém inauguračním projevu.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy