reklama

Starostové ostrovů Lesbos, Chios, Leros, Samos a Kos se v Aténách v pondělí setkali s premiérem Alexisem Tsiprasem, aby ho osobně požádali o přesun migrantů z ostrovů do pevninského Řecka. Poukazují na přelidnění a problémy způsobené počasím.

Podle dohody uzavřené mezi Tureckem a Evropskou unií nemohou migranti, kteří se na ostrovy dostali během posledních 10 měsíců, ve většině případů volně odejít, dokud nebudou zkontrolováni. Navíc se posuzuje, zda nemají být deportováni zpět.

Přestože se starostové setkali s oficiálními zástupci země, aby o problémech jednali, řecká vláda k problému nevydala žádné prohlášení, dodává agentura AP.

Agentura už v minulých dnech informovala, že problémy panují také na severu země, kde žijí stovky migrantů v mrazivém počasí ve stanech. Přestože se tyto stany často nachází v různých halách, teplota často klesá až k mínus dvanácti stupňům Celsia.

V obci Vagiohori, asi 45 kilometrů severovýchodně od Soluně, migranti žijí ve stanech bez topení, aby měli alespoň nějaké teplo, rozdělávají si ohně. Mnoho z nich se odmítlo přestěhovat do hotelového ubytování v Soluni. Obávají se prý, že by jim pak nebylo dovoleno vrátit se do tábora, který jako jediný přijímá přistěhovalce z Pákistánu, Afghánistánu a Íránu.