Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická centra jsou nelegální, porušují práva uprchlíků, rozhodl soud

Uprchlické zařízení
Uprchlické zařízení
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Canberra/Port Moresby – Nejvyšší soud státu Papua-Nová Guinea rozhodl, že uprchlické detenční centrum na ostrově Manus je nelegální, protože porušuje právo uprchlíků na svobodu. Informoval o tom deník The Wall Street Journal.

Soud rozhodl, že uprchlické detenční zařízení, které na ostrově Manos otevřela Austrálie, je nelegální. Deník podotýká, že tento fakt dále odstupňuje kritiku, které Austrálie čelí za zadržování žadatelů o azyl na odlehlých tichomořských ostrovech.

Na ostrově se nachází 850 migrantů, z nichž polovina již byla uznána za uprchlíky. Soud nařídil vládě Austrálie a Papuy-Nové Guineje, aby okamžitě podnikla kroky k vyklizení detenčního centra. Podle deníku kvůli kritice obě země zřejmě přistoupí k jinému systému, který již funguje na ostrově Nauru, kde mají migranti větší přístup k místním komunitám.

Současná azylová politika Austrálie nařizuje, aby každý, kdo na ostrov připluje lodí, byl poslán do jednoho z detenčních zařízení na ostrovech Nauru a Manus, kde jsou následně jejich žádosti zpracovány.

Tento přístup ale čelí silné mezinárodní kritice jak ze strany OSN, tak od humanitárních organizací, které začaly zařízení na ostrově Manus přezdívat „australské Guantánamo".

Kritiku vyvolaly i podmínky v obou zařízeních, které jsou podle OSN nehumánní a objevují se případy sexuálního zneužívání děti a pokusy o sebevraždu. Imigrační politika ale podle deníku má podporu australských obyvatel.

Témata:  Austrálie Papua Nová Guinea uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy