Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme strach, pokřikují na nás sexuální narážky. Nákupní centrum se kvůli gangům změnilo k nepoznání

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Göteborg – Zaměstnankyně největšího švédského nákupního centra Nordstan v Göteborgu žijí v ustáleném strachu z verbálních a sexuálních útoků ze strany gangů mladistvých migrantů. Běženci podle tamních médií změnili obrátil oblast v „no-go zónu".

Začátkem tohoto měsíce göteborgská policie připustila, že se oblast kolem nákupního centra Nordstan mění v chaos, kde vládní bezpráví. Mladí přistěhovalci dokonce zastrašují policii, šikanují dívky a otevřeně prodávají drogy.

Vzhledem k tomu, že se nákupní centrum stalo ústředním uzlem pro mladistvé kriminální gangy, byly tamní orgány nuceny zavést mimořádná opatření. Snaží se tak předcházet dalším incidentům. Ženy pracující v Nordstanu přiznávají, že žijí v neustálém strachu, protože na místě po osmé hodině večer, kdy obchody zabírají, řádí gangy.

Čtyřiadvacetiletá Emma vypráví, že je často terčem slovních útoků. „Je to sexuální obtěžování. Bylo mi řečeno, že by to se mnou chtěli dělat. Říkají mi, že jsem atraktivní a abych se za nimi zastavila, až budu mít volno,“ uvedla pro list Expressen. Přestože tvrdí, že jde o běžný jev, nikdy to nenahlásila policii. Myslí si, že by se tím nic nezměnilo. Podle svých slov uvažuje, že dá výpověď, aby se vyhnula dalšímu obtěžování. „Miluji svou práci a lidi, se kterými pracuji. Ale necítím se tam bezpečně,“ přiznala.

Linnea Lorentssonová, která je také zaměstnána v Nordstanu, sdílí Emmin pohled. Centrum, které je z hlediska tržeb i počtu návštěvníků největší v zemi, je podle ní velmi nebezpečné. Ženy jsou podle jejich slov pravidelně sledovány, mladíci po nich pískají. „Vypadá to děsivě. Nikdy bych nešla do Nordstanu ve svém volném čase. Proč byste šli na místo, kde se necítíte v bezpečí? Holky toho musí hodně skousnout. Lidé na vás křičí, zírají na vás. Někdy vás následují,“ popisuje.

Policejní mluvčí Ulla Brehmová řekla, že ženy, které pracují v obchodech v Nordstanu, jsou vystaveny násilnickému chování, protože nemohou jen tak od děsivých situací odejít. „Musí tam stát a poslouchat je. Zároveň je tomu mnoho žen vystaveno i ve chvíli, když odchází z práce, nebo v tramvaji,“ přiznává mluvčí. „Vím, že to je pro ženy velký problém, jsou obklopeny těmito chlapci a muži. Je to hrozné a je to trestný čin,“ dodala.

Vedle sexuálního obtěžování už byly policii nahlášeny i další incidenty. Jeden teenager tu byl okraden, zatímco mu lupič držel na krku rozbitou lahev. Jednomu z prodavačů bylo vyhrožováno, když nachytal ve svém obchodě zloděje. Další mladík tu byl údajně bodnut do krku.

Rikard Sorensen, jeden z vedoucích manažerů tamní městské policie, odsoudil situaci, za kterou podle něj může imigrační politika liberální země. Poukazuje, že bylo zadrženo mnoho zahraničních mladíků, kterým chyběly doklady totožnosti. „Měl jsem před sebou člověka, který vypadal na 35 let, ale který tvrdil, že je mu 15. Nemůžu dokázat, že lže, takže ho musím pustit," uvedl Sorensen.

Témata:  Švédsko uprchlíci policie Švédsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy