reklama

V troskách hotelu našli záchranáři v noci na dnešek další mrtvá těla. Informoval o tom dnes italský tisk.

Posledního přeživšího vyprostili záchranáři v sobotu. Celkem neštěstí přežilo 11 lidí, z toho devět vyprostili záchranáři. Dvě osoby si zachránily život díky tomu, že v okamžiku pádu laviny byly před hotelem.

Úřady podle agentury AFP ujistily, že záchranáři jsou rozhodnuti pokračovat v pátrání, dokud nebudou nalezeny i zbývající čtyři nezvěstné osoby.

Mezi zatím nalezenými oběťmi neštěstí je 13 mužů a 12 žen. Pitvy prvních šesti mrtvých ukázaly, že zemřeli rozdrcením, udušením nebo chladem. Ani v jednom případě však nebylo podchlazení jedinou příčinou skonu, uvedla na tiskové konferenci prokurátorka Cristina Tedeschiniová.

Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso minulou středu pozdě odpoledne. Prokuratura nyní vyšetřuje, zda k neštěstí přispělo podcenění rizika.

Italský premiér Paolo Gentiloni dnes v parlamentu poděkoval civilní obraně, která se v posledních týdnech potýkala s řadou krizových situací kvůli hustému sněžení, lavinám i zemětřesení z minulého týdne. "Myslím, že bylo uděláno vše, co bylo možné, aby se zachránili pohřešovaní lidé (v Rigopianu), a to z lidského, organizačního i technického hlediska," uvedl premiér.