Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chile bojuje s obřími požáry, počet mrtvých narůstá

Lesní požár
Lesní požár
Foto: RIA Novosti

Santiago de Chile - Mohutné lesní požáry v centrální a jižní části Chile si za necelé dva týdny vyžádaly již deset obětí. Některé z požárů byly způsobeny žháři. Boj s plameny, do kterého je nasazeno 4000 hasičů, stěžuje počasí.

Ohnivý živel zničil již přes 2900 kilometrů čtverečních porostů a dále se šíří. Ze 128 současných požárů se jich asi 77 nyní nedaří dostat pod kontrolu, uvedla agentura DPA.

Z prvních nejhůře postižených regionů Maule a O'Higgins v centrální a jižní části země se oheň dále šíří v obou směrech a ohrožuje i obydlené oblasti. Evakuováno bylo již několik tisíc lidí, například z obce Santa Olga s asi 5000 obyvateli, která leží asi 500 kilometrů jižně od metropole Santiaga. Požáry se na jih rozšířily také do regionu Bío-Bío, kde se podle chilského rozhlasu blíží ke dvousettisícovému městu Concepción.

Požár takových rozměrů jsme nikdy neviděly, přiznávají úřady:

Mezi oběťmi je pět požárníků a dva policisté. Minulý týden zahynul zemědělec, který narazil do stromu, když prchal před požárem. Tento týden zemřeli dva lidé ve svých domech, jeden z nich v obci Santa Olga (region Maule), která byla plameny zcela zničena. Druhá civilní oběť zemřela ve městě Lloicura v regionu Bío-Bío.

Boj s ohnivým živlem stěžují vysoké teploty, které sahají ke 39 stupňům, vyprahlá země po dlouhém suchu a vítr o rychlosti kolem 50 kilometrů za hodinu, který často mění směr.

Policie zadržela již 21 podezřelých, několik z nich už obvinila ze žhářství. V jednom z nejpostiženějších regionů O'Higgins byli ze žhářství obviněni dva bývalí hasiči.

Témata:  Chile požáry

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.