Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský boj s dezinformacemi? Rusko je obětní beránek, pravda je jinde, tvrdí politik

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn – Celá řada zemí, včetně České republiky, chce bojovat s dezinformacemi. Ty se objevují nejen na sociálních sítích, ale třeba také v některých médiích. V rámci Evropské unie funguje operativní pracovní skupina pro strategické komunikace EU (East Stratcom Task Force). Ta minulý týden obvinila Rusko z pokusů oslabit Západ pomocí „dezinformací“. A ruský server RT teď skupině úder vrací.

Skupina East Stratcom byla založena v březnu 2015 na pokyn šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové. Jejím oficiálním úkolem je „reagování na pokračující dezinformační kampaň ze strany Ruska". Po patnácti měsících skupina uvedla, že dokázala odhalit „naplánovanou strategii" Moskvy zaměřující se na „oslabení a destabilizaci" Západu. Podle tvrzení East Stratcom užívá se k tomu „nejen tak velkých médií, jako jsou RT a Sputnik", ale také „marginálních zdrojů" včetně blogů a sociálních sítí. 

Právě server RT v reakci na tuto informaci oslovil někdejšího britského poslance George Gallowaye, který se domnívá, že jsou podobné snahy „znamením paniky a zoufalství ze strany evropské a bývalé severoamerické politické elity“. Musí se prý vyrovnat s faktem, že stále více lidí dává přednost alternativním médiím před takzvanými mainstreamovými médii, která po celá desetiletí dominovala.

Právě tato změna podle něj způsobila rozpad světového názoru založeného na neoliberální ekonomii a neokonzervativní zahraniční politice. Lidé podle něj v tyto věci ztratili víru. A elity se proto snaží z tohoto problému někoho obvinit – a Rusko je prý vhodný obětní beránek.

Poukazuje na to, že takzvané hackery, kteří měli zasahovat do amerických voleb, nikdo neviděl, a že Hillary Clintonová si dokázala volby prohrát i sama. „Evropská unie je více než schopná ztratit náklonnost, důvěru a respekt mnoha desítkami milionů lidí v EU. Oni nepotřebují, aby jim Rusové řekli, že EU nefunguje. Američané nepotřebovali, aby jim Rusové řekli, co Hillary Clintonová reprezentuje,“ uvedl pro ruský server.

Podle něj neexistuje dostatek důkazů pro tvrzení mnoha západních odborníků a politiků, že je s lidmi manipulováno. „To oni se ve skutečnosti pokouší manipulovat vnímání lidí. Svým způsobem to tak vždycky bylo,“ tvrdí Galloway. Stanice BBC je podle něj „větší otrok státní propagandy“ než kdokoliv jiný. Lidé si podle jeho mínění ladí RT či jiná média, protože si myslí, že zastávají „více rozumný přístup k světovému dění než CNN či Fox News nebo BBC“.

Témata:  Rusko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy