Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze Středozemního moře dnes bylo zachráněno tisíc migrantů, jeden zemřel

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím – Italská pobřežní stráž a posádka plavidla jedné z humanitárních organizací dnes ve Středozemním moři zachránila asi tisícovku migrantů. Jednoho běžence našli mrtvého, uvedla agentura Reuters.

Pobřežní stráž a loď španělské humanitární organizace Proactiva Open Arms pomohly uprchlíkům, kteří se nacházeli na šesti gumových člunech a třech dřevěných loďkách.

Podrobnosti o národnosti migrantů neuvedla. Na cestu do Evropy se ale přes Středozemní moře vydávají nejčastěji obyvatelé zemí subsaharské Afriky, ale i Syřané či Afghánci.

Právě tato trasa je po loňském uzavření takzvané balkánské stezky v současnosti hlavní migrační trasou, po které se vydávají lidé za lepším životem do Evropy.

Ze severní Afriky do Itálie se v roce 2016 dostalo rekordních 180.000 lidí. Přes 5000 lidí se v moři utopilo.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy