reklama

Donald Trump je podle televizní společnosti CNN přesvědčený o účasti milionů ilegálních migrantů v loňských prezidentských volbách. V minulosti prohlásil, že pokud si odmyslíme hlasy nelegálních přistěhovalců, tak na podzim získal nadpoloviční podporu voličů.

Pro toto tvrzení ale neexistují žádné důkazy. Chris Ashby ve svém příspěvku pro server politico.com uvedl, že ani existovat nemohou. Záznamy o volbách se totiž v USA zveřejňují až teď a v mnoha státech nebudou k dispozici ani za několik týdnů či měsíců. I Trumpem najatí advokáti se po přepočítání hlasů v některých státech, jež iniciovala kandidátka Strany zelených Jill Steinová, vyjádřili, že žádné důkazy o podvodech nalezeny nebyly. The Brennan Center for Justice, instituce zabývající se průběhem amerických voleb, podle zprávy CNN odhadla množství volebních podvodů v listopadu minulého roku na 0,00004 - 0,0009 %.

Prezidentovo tvrzení se opírá především o výzkumnou zprávu amerického Pew Center z roku 2012. V této zprávě stojí, jak tvrdí Chris Ashby, že několik desítek milionů občanů v USA má neplatnou či nepřesnou voličskou registraci, bez níž se ve většině států nelze voleb účastnit. Další bez mála dva miliony registrovaných voličů je již po smrti a téměř tři miliony občanů se registrovalo nadvakrát. Neplatné registrace ovšem nelze automaticky brát jako volební podvod.

Zdokumentované případy volebních podvodů jsou v USA velmi vzácné a zanedbatelné vzhledem k celkovému počtu hlasů. Podvod u voleb je totiž porušením zákona. Riskovalo by skutečně pět milionů lidí vězení a pokutu ve výši desítek tisíc amerických dolarů kvůli hlasu pro Clintonovou? Nebo je možné, aby se polovina z deseti milionů nelegálních přistěhovalců v USA rozhodla kvůli volbám zaregistrovat se, aniž by byla odmítnuta?

Podvody se dějí, ale ne na takové úrovni, jakou naznačuje Trump. Takový podvod by zahrnoval guvernéry, volební pozorovatele včetně těch delegovaných politickými stranami, nezávislé kandidáty či kandidáty malých stran a novináře. Všichni zmínění po volbách ale potvrdili, že vše proběhlo v pořádku.

Nabízí se tedy otázka, čeho chce vlastně Donald Trump svými výroky dokázat. Určitě se mu podařilo rozptýlit pochybnosti ohledně svého zvolení. Na prvotní nařčení z ruského ovlivňování voleb si vzpomene už jen málokdo. Pomalu aby byl sám Trump přesvědčován, že skutečně a nezpochybnitelně zvítězil. Je také pravděpodobné, že se prezident snaží odvádět pozornost médií od skutečně důležitých témat. Rozruch okolo volebních podvodů, zdi na hranici s Mexikem a povolení mučení osob podezřelých z terorismu možná slouží jako krytí mnohem závažnějších rozhodnutí.