Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové mají v Evropě utrum. Soud rozhodl, musí se podřídit

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Štrasburk - Švýcarsko vyhrálo případ u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) týkající se povinnosti muslimských rodičů posílat své děti na smíšené lekce plavání. Soud řekl, že švýcarské úřady odůvodněně dávaly přednost prosazování „plného školního vzdělávacího programu" a "úspěšné dětské integrace" do společnosti před náboženskou svobodou. Ta sice byla v tomto případě narušena, ale ne natolik, že by došlo k jejímu přestoupení, shrnuje verdikt soudu stanice BBC.

Případ byl přednesen dvěma státními příslušníky Švýcarska tureckého původu, kteří odmítali posílat své dospívající dcery na povinné smíšené lekce plavání ve městě Basilej. Úředníci řekli, že výjimky jsou k dispozici pouze pro dívky, které dosáhly puberty  - což se dívek v té době netýkalo. V roce 2010, po dlouhodobém sporu, bylo rodičům nařízeno zaplatit kombinovanou pokutu ve výši 1400 švýcarských franků (1 380 $, 1 136 £)  kvůli „jednání v rozporu s jejich rodičovskými povinnostmi". Rodiče dívek tvrdili, že takové zacházení je porušením článku devět Evropské úmluvy o lidských právech, který se týká práva na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání. 

ESLP v prohlášení uvedl, že odmítnutí vyjmout dívky z povinnosti skutečně zasáhlo do práva na svobodu náboženského vyznání. Ale taktéž řekl, že projednávaný švýcarský zákon byl navržen tak, „aby chránil zahraniční žáky před jakoukoliv formou sociálního vyloučení“ a Švýcarsko má svobodu navrhnout svůj vzdělávací systém v souladu s vlastními potřebami a tradicemi. Školy podle ESLP hrají důležitou roli v sociální integraci a výjimky z některých hodin jsou "ospravedlnitelné pouze za velmi výjimečných okolností".

"Tedy, dětský zájem na plném vzdělání, který usnadňuje jejich úspěšné sociální začlenění v souladu s místními zvyky a mravy, zvítězil nad přáním rodičů, aby jejich děti byly vyňaty ze smíšených plavání," uvedl soud.Poznamenal též, že „velmi flexibilní uspořádání" bylo nabízeno jako kompromis, včetně umožnění dívkám nosit burkiny během lekcí namísto tradičních plavek, a umožnění jim, aby se převlékaly bez přítomnosti chlapců v místnosti.

Příklady soudních sporů a zákazů ohledně náboženství ve Švýcarsku a jiných zemích

V roce 2016 úředníci v Basileji pozastavili proces udělení občanství pro rodinu dvou dospívajících Muslimských bratrů, kteří odmítli potřást rukou učitelkám. Muž  bosenského původu dostal loni pokutu – mimo další činnosti - za nedovolení jeho dceři se zúčastnit školních lekcí plavání. Německo také bojovalo s otázkou smíšených plavání v roce 2013, když soudce rozhodl, že 13letá dívka se musí zúčastnit - ale dovolil nošení burkini. Ve Francii v roce 2009, bylo ženě zakázáno, aby se koupala v burkinách ve veřejného bazénu. Poté následoval v roce 2016 kontroverzní úřední zákaz zahalujícího oděvu ve veřejném prostoru - který byl nakonec anulován francouzskými soudy. Francie, Belgie a Nizozemsko zakazují v různé míře muslimské  závoje na veřejnosti.

Témata:  Švýcarsko muslimové Evropský soud pro lidská práva

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy