Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump na vlně vítězství: primárky vyhrál v pěti státech

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Podle předběžných odhadů vyhrál miliardář Donald Trump primárky v pěti státech severovýchodu USA. Favorit republikánů vzápětí verbálně zaútočil na své soupeře Teda Cruze a Johna Kasicha, rýpl si také do kandidátky demokratů Hillary Clintonové.

V úterý se volilo v Pensylvánii, Marylandu, Connecticutu, Delaware a Rhode Islandu. Clintonová zvítězila v Marylandu, Delaware, Pensylvánii a Connecticutu a její rival Bernie Sanders na Rhode Islandu.

Úterní primárky republikánů a demokratů o stranických prezidentských nominacích ještě definitivně nerozhodly. Trump se ale výrazně přiblížil k oficiální republikánské kandidatuře a upevnil svůj náskok.

Cruz a Kasich už podle agentury AP téměř vyčerpali možnosti, jak kontroverzního miliardáře porazit. Jednu z posledních šancí, jak Trumpa zpomalit, má Cruz příští týden v Indianě. Kasich se z voleb v tomto státě stáhnul, aby měl Cruz lepší pozici.

Trump krátce po svém úterním triumfu uvedl, že se považuje za "předpokládaného kandidáta" republikánů. Cruz a Kasich by podle něj měli z nominačního klání odstoupit. Clintonová vytahuje pouze "ženskou kartu" a nic jiného nemá, dodal Trump s tím, že "kdyby byla muž, nedostala by ani pět procent".

Zdroj: YouTube

Také Clintonová v úterý upevnila vedení nad vermontským senátorem Sandersem. Ten se však dal podle AP slyšet, že odstoupit nehodlá a vydrží až do konce maratonu primárních voleb v červnu.

V pěti státech, kde vyhrál, získal Trump podle agentury AP nejméně 82 ze 118 delegátů a má šanci získat více, a to díky Pensylvánii. Trump zde získal s určitostí 17 delegátů. Zbývajících 54 pensylvánských delegátů bude na sjezdu republikánů vystupovat nezávisle, takže Trump může, ale nemusí získat jejich podporu. Jak budou tito delegáti hlasovat, se zatím neví. Celkem Trump potřebuje pro republikánskou nominaci 1237 delegátů, večer před úterními volbami jich měl podle přepočtu CNN 945.

Republikány i veřejnost Trumpova kandidatura hluboce rozděluje. Ukázalo se to v úterý při dalším střetu mezi Trumpovými příznivci a odpůrci v Anahaimu. Nikdo nebyl zatčen ani zraněn. Pět lidí, včetně dvou malých holčiček, však jeden z demonstrantů postříkal pepřovým sprejem.

Clintonová může s nominací prakticky počítat. Potřebuje pro ni nejméně 2383 delegátů. V úterních volbách bylo k dispozici 463 delegátů a také superdelegátů.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy