Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladému Britovi hrozilo zajetí Islámským státem, raději se sám zabil

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - V Sýrii spáchal sebevraždu mladý Brit Ryan Lock (20), který tam odešel bojovat proti Islámskému státu. Podle informací BBC se zastřelil, aby nepadl do rukou džihádistů. Jeho tělo bylo v úterý dopraveno do Iráku, odkud bude letecky přepraveno do Británie.

Ryan Lock z Chichesteru se přihlásil jako dobrovolník ke kurdským milicím YPG, které bojují na severu Sýrie. Podle Kurdů se incident stal v prosinci, když bojovníci IS ve vesnici Džaabar obklíčili pětičlennou skupinu lidí z YPG, která byla zapojena do bojů o Rakku.

Všech pět v bitvě zahynulo, ale v případě Locka se po ohledání těla ukázalo, že ve snaze nedostat se do rukou radikálů, přiložil zbraň k bradě a sám se zastřelil. "Spáchal sebevraždu, aby ho lidé z IS nezajali," sdělil zdroj z YPG.

Lock odjel do Sýrie loni v srpnu, když rodině a přátelům řekl, že jede na dovolenou do Turecka. "Od té chvíle, kdy jsem se o Ryanovi dověděli, je to pro nás těžké. Zejména problémy týkající se repatriace. Jsme vděční YPG, že ho pomáhají dopravit domů," citovala BBC Lockova otce.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy