Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie chce bojovat proti migraci, do speciálního fondu poslala 200 milionů eur

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Itálie zřídila fond, ze kterého bude pomáhat africkým státům lépe střežit hranice a bránit lidem vydávat se přes Středozemní moře do Evropy. Ve fondu je 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Loni dorazilo do Itálie přes moře rekordních 181.000 běženců. Návrat k této migrační trase přišel poté, co byla uzavřena balkánská cesta a vyjednána dohoda EU-Turecko o navracení uprchlíků.

"Cílem je pomoci africkým státům s kontrolou jejich hranic a bránit odchodu těch lidí," řekl dnes italský ministr zahraničí Angelino Alfano. Africké země mohou požádat o vybavení a výcvik personálu, aby zlepšily kontrolu hranic.

Podle Alfana se projekt nyní zaměřuje hlavně na Libyi, Tunisko a Niger, v budoucnu se počítá s tím, že se připojí Nigérie, Senegal, Egypt a Etiopie. Loni při cestě přes moře zahynulo 5000 lidí.

Itálie opakovaně kritizovala reakci EU na migrační krizi, zejména neschopnost dohodnout se na rozdělování uprchlíků. Členové se shodují v tom, že je třeba předcházet tomu, aby se lidé vydávali na cestu, a nabízejí za tímto účelem pomoc zemím na Blízkém východě i v Africe.

Na pátečním neformálním summitu EU na Maltě se má podle agentury Reuters hovořit kromě jiného i o možnosti zřídit pro uprchlíky tábory na jižním pobřeží Středozemního moře. To ale Alfano nepotvrdil.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy