Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje na Ukrajině: Obě strany hlásí vysoké ztráty na životech

Boje o Debalceve, Ukrajina.
Boje o Debalceve, Ukrajina.
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Kyjev/Brusel - Policejní šéf Doněcké oblasti Vjačeslav Abroskin dnes oznámil, že proruští separatisté za posledních 24 hodin ztratili u obce Avdijivka v Donbasu 26 bojovníků, 60 dalších radikálů bylo zraněno. Předseda summitů Evropské unie Donald Tusk vyzval k okamžitému zastavení bojů.

Povstalci zároveň oznámili, že za posledních několik dnů bylo na východě Ukrajiny zabito nebo zraněno kolem 200 ukrajinských vojáků.

Průmyslová obec Avdijivka, která leží nedaleko severního okraje Doněcka kontrolovaného separatisty, se v posledních dnech stala místem tvrdých bojů. Povstalecká agentura DAN dnes oznámila, že kromě Avdijivky ostřeluje ukrajinská armáda z těžkých zbraní i sousední město Jasynuvata.

Podle ukrajinské agentury Unian zajali v Avdijivce ukrajinští vojáci ozbrojeného povstalce. Vypověděl prý, že povstalecké jednotky byly nuceny pod tlakem ukrajinské armády ustoupit. V oblasti údajně působí ruští vojáci a instruktoři.

"Opět se nám připomenula přetrvávající výzva, kterou představuje ruská agrese na východní Ukrajině," podotkl dnes Tusk. Podle něj takový vývoj představuje hrozbu pro realizaci minských dohod, která mají zajistit urovnání konfliktu na východní Ukrajině.

"Boje musí okamžitě přestat, příměří musí být dodržováno," zdůraznil někdejší polský premiér. Vyzval také ke stažení vojenské techniky a vyslovil se pro obnovu neomezeného přístupu pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) do oblasti bojů.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy