Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mstí se Moskva za Lukašenkův dekret? Rusko posílilo kontrolu hranic s Běloruskem

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Minsk - Moskva se rozhodla vytvořit na rusko-běloruském pomezí zóny, které mají zlepšit ochranu ruských státních hranic. Minsk protestuje, krok vyhodnotil jako obnovení standardních hraničních kontrol zrušených před dvaceti lety.

Rusko a Bělorusko spojuje smlouva o takzvaném svazovém státu, nadnárodní konfederaci vytvářející společný vojenský, politický a hospodářský prostor. Až dosud se z těchto důvodů mezi oběma spřátelenými státy pohraniční kontroly nevyskytovaly.

Podle Alexandra Bortnikova, ředitele tajné služby FSB, se pohraniční zóna zřizuje "kvůli vytvoření nezbytných podmínek pro ochranu ruských státních hranic". Oblastní správy FSB tak budou muset stanovit místa a čas pro vjezd a vstup dopravních prostředků a osob do pohraniční zóny a rozmístit výstražné značky.

Moskva tímto krokem patrně reaguje na rozhodnutí běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zrušit vízovou povinnost pro občany 80 zemí světa, včetně celé EU a USA.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Maryja Vaňšynová si dnes v Minsku postěžovala, že Rusko o změně pohraničního režimu Minsk předem neinformovalo. Ke svému kroku se podle ní Moskva odhodlala jednostranně a "navzdory všem dohodám". Podobná nekoordinovanost "přirozeně vyvolává oprávněné otázky".

Témata:  Rusko Bělorusko hranice

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy