Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lžete a provokujete! Rusko se zlobí kvůli údajné střelbě na ukrajinské letadlo

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - V oblasti Černého moře kontrolované Ruskem došlo ve středu ke střelbě na ukrajinské vojenské letadlo. Podle tvrzení Kyjeva nebyl nikdo zraněn, přesto jde o událost, která vzbudila velkou pozornost. Rusko ale jakoukoliv střelbu popírá a tvrdí, že je provokováno.

Ukrajinský ministr obrany Stěpan Poltorak v úterý varoval, že v Černém moři došlo během výcvikového letu k útoku na ukrajinský transportní letoun. Ve středu to na facebooku uvedl tiskový mluvčí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Svatoslav Ceholko.

"Dnes během tréninkového letu nad ukrajinskou mořskou zónou došlo ke střelbě na ukrajinské dopravní letadlo. O tomto incidentu prezidenta informoval ministr obrany Stěpan Poltorak. Stalo se to v oblasti dříve kontrolované Ruskem. Posádka nebyla zraněna. Detaily sdělí ministerstvo obrany," napsal Ceholko.

Ukrajinské ministerstvo obrany zprávu následně potvrdilo a podle tamních médií oznámilo, že k útoku na transportní letoun An-26 došlo pomocí ručních palných zbraní. Střelci se podle prvních informací nacházeli na ruských těžebních věží.

Posádka létala prý také zaregistrovala ruskou radarovou stanici v aktivním režimu, která se obvykle používá k navádění raket systémů protivzdušné obrany. To vše ale Rusko popírá.

Mluvčí ruské černomořské flotily tvrdí, že ukrajinský Antonov podnikl dva provokativní přelety v extrémně nízké výšce blízko ruských těžebních věží Tavrida a Krym-1 v Černém moři. 

Ochranka podle něj na stroj nestřílela, ale vyslala světelné signály ze signální pistole, aby zabránila kolizi letadla s těžební věží, sdělil agentuře Unian. Ochranka podle něj na stroj nestřílela, ale vyslala světelné signály ze signální pistole, aby zabránila kolizi letadla s těžební věží.

Témata:  Ukrajina Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy