reklama

Teroristé je totiž nutí platit speciální daně, kradou jim potraviny, domácí zvířata a půdu.

Etiopský uprchlický tábor Dollo Ado tak každý den přijme přes sto somálských uprchlíků, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odkazem na Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

"Uprchlíci tvrdí, že je Šabáb nutí platit vysoké daně," řekla Clementine Nkwetová-Salamiová, která v UNHCR zastupuje Etiopii. "V některých případech nám hlásí, že jim sebrali půdu, zemědělské plodiny a domácí zvířata," dodala.

OSN varuje, že Somálsku hrozí hladomor. Kvůli nepokojům a suchu potřebuje prý humanitární pomoc 62 procent Somálců, kterých je deset milionů.

Šabáb, který bojuje již deset let proti somálské vládě podporované Západem, má částečnou kontrolu nad regiony Bay a Bakool, přes které uprchlíci prchají do Etiopie.

Mezinárodní humanitární organizace posílají pomoc do oblastí kontrolovaných Šabábem skrze místní organizace. "Opravdovou otázkou zůstává, zda se humanitárním pracovníkům podaří region zásobovat dostatkem vody a potravin, a zabránit tak ještě většímu exodu," řekl Charlie Mason z mezinárodní organizace na pomoc dětem Save the Children.

Somálsko zasáhl hladomor již v roce 2011. Vyžádal si tehdy 260.000 obětí na životech.