Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří korupční kauza v Peru: Problémy má exprezident i další politici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Lima - Největší stavební společnost v Latinské Americe firma Odebrecht se loni přiznala k rozsáhlé korupci řady politiků. V kauze figuruje i peruánský exprezident Alejandro Toledo, který dle vyšetřovatelů přijal 20 milionů dolarů (asi půl miliardy korun) na úplatcích.

Podle peruánského tisku prokuratura vydala i příkaz k předběžnému zadržení exprezidenta Toleda kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz.

Peruánská policie dnes také provedla razii v exprezidentově domě; Toledo pobývá tento týden s manželkou v Paříži. Úplatky měl Toledo, jenž stál v čele Peru v letech 2001 až 2006, začít brát v roce 2005 a pokračoval v tom až do roku 2008.

Informace o širokém uplácení firmou Odebrechtem za účelem získávání zakázek v řadě zemí Latinské Ameriky vyšly najevo loni v prosinci poté, co tato stavební společnost u soudu v USA přiznala korupci politiků a úředníků v USA, v Brazílii a ve Švýcarsku. V rámci mimosoudního vyrovnání slíbila zaplatit těmto třem zemím skoro tři miliardy dolarů. V Peru vydala firma Odebrecht v letech 2005 až 2014 za úplatky 29 milionů dolarů.

Odebrecht je jednou z hlavních firem vyšetřovaných v obří kauze v Brazílii, nazvané Lava Jato (Automyčka), která se týká přidělování zakázek státní ropné společnosti Petrobras.

Témata:  Peru korupce

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy