Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa stane autoritářským státem, přijde občanská válka. Migrace je jen jedním z důvodů, říká historik

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Brusel - Belgický historik David Engels tvrdí, že v příštích 30 letech vypukne občanská válka. Poukazuje přitom na paralely mezi Evropou a pádem římské republiky. Jeho slova přinesl list Kronen Zeitung.

„Za 20 nebo 30 let se Evropa stane autoritářským nebo císařským státem. Stane se tak po fázi připomínající občanskou válku a úpadek," řekl Engels, který působí jako historik na Svobodné univerzitě v Bruselu. Engels od roku 2011 předpovídá, že Evropa půjde cestou autoritářství. Jak poukazuje Kronen Zeitung, pokračující migrační krize předchozímu varování přidala na váze.

„Očekávám občanskou válku, která si vynutí zásadní sociální a politické reformace v Evropě, ať se nám to líbí nebo ne, podle příkladu rozpadající se římské republiky v prvním století před naším letopočtem," řekl.

Historik je přesvědčen, že osud Evropské unie směřuje k ekvivalentu doby Julia Caesar, zřejmě nejznámějšího muže římské občanské války, který bojoval proti svému rivalovi známému jako Pompeius Veliký. Historik tvrdí, že paralely jsou „tak masivní a tak zřejmé po celá desetiletí“.

Podle Engelse jsou faktory, které vedly k pádu římské republiky, přítomny i v dnešní Evropě. Těmito faktory podle něj jsou úpadek rodiny, individualismus, úpadek tradiční kultury, globalizace, fundamentalismus a nekontrolovatelná kriminalita.

Je podle něj příznačné, že nastává rozkol mezi třídou oligarchů, římských senátorů – v dnešní době finanční a politické elity, a vzestupem populistického hnutí, které žádá, aby byl hlas vrácen lidu. V Evropě mají tyto populistické hlasy podobu politiků jako je Geert Wilders v Nizozemsku, Marine Le Pen ve Francii.

V jeho vizi hraje roli také migrační krize, přesto to podle Engelse není jediný faktor. „Tyto přesuny obyvatelstva jsou jen jedním z mnoha příznaků našeho současného ducha, který se vyznačuje podivnou směsicí kosmopolitismu, nedostatkem sebedůvěry, kalkulu, materialismu a špatného svědomí," vysvětluje.

„Bojím se toho, ale bylo by zbabělé zavřít oči jen proto, že nechcete vidět realitu," řekl s tím, že občanská válka nebo autoritářství není nic, po čem by on sám toužil.

Občanská válka, které se podle něj nelze vyhnout, pravděpodobně nebude vypadat jako tradiční vojenský konflikt, myslí si i vzhledem k tomu, že evropské společnosti nejsou militarizované. Spíše se domnívá, že občanská válka bude vypadat jako situace ve Švédsku, kde existuje více než 50 takzvaných no-go zón, nebo na bruselském předměstí Molenbeek.

Francouzský akademik a expert na islám Gilles Kepel minulý rok vyslovil podobnou predikci a varoval, že vzestup radikálního islámu mezi mladými muslimy v Evropě by mohl celý kontinent uvrhnout do občanského konfliktu velkého rozsahu.

Témata:  Evropa lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy