Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory v katolické církvi? V Římě byly vylepeny plakáty hanobící papeže Františka

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - O víkendu se v Římě objevilo na 200 plakátů kritizujících papeže Františka. Byly odstraněny, protože byly podle radnice vylepeny bez povolení. Plakáty mají patrně souvislost se sporem, do kterého se hlava katolické církve dostala s Řádem maltézských rytířů.

Na plakátech byl portrét zamračeného pontifika a pod ním nápis: "Postavil jsi pod dohled kongregace, odstranil jsi kněží, zbavil jsi hlav Řád maltézských rytířů a františkány Neposkvrněné (Panny Marie), ignoroval jsi kardinály... ale kde je tvé milosrdenství?"

Papež podle agentury APA o plakátech ví a reagoval na ně s klidem. Kardinál vikář římské diecéze Agostino Vallini je naopak ostře kritizoval a označil je za "neuctivé".

Podle italských médií jde o první plakáty, které kritizují papeže za zásahy do struktur katolické církve, a jde nejspíš o reakci konzervativních církevních kruhů. František, který se papežem stal v roce 2013, provedl některé liberální reformy a je mimo jiné velkým příznivcem dialogu mezi církvemi a náboženstvími. Znakem jeho pontifikátu je důraz na milosrdenství.

Kritika podle médií souvisí mimo jiné se sporem, do kterého se papež František v posledních měsících dostal s Řádem maltézských rytířů.

V sobotu papež jmenoval vlastního zmocněnce, který má maltézské rytíře vést do doby, než si zvolí Festingova nástupce.

Podobný spor jako v případě maltézských rytířů vede papež také s kongregací Bratří františkánů Neposkvrněné Panny Marie, o které se plakáty rovněž zmiňovaly. Papež na kongregaci uvalil mimořádnou správu už v roce 2013.

Témata:  Papež František Vatikán církev

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy