Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdé boje u východodukrajinské Avdijivky se zklidňují, klid zřejmě bude jen dočasný

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty v okolí východoukrajinského města Avdijivka polevují. Důvodem patrně jen dočasného klidu zbraní je podle AFP zajistit opravu elektrického vedení. Velká část obyvatel města byla totiž bez proudu, teploty přitom klesají pod nulu.

Podle agentury AFP dnes poprvé po několika dnech nebyla v Avdijivce slyšet dělostřelba. Dočasný klid je podle agentury výsledkem dohody ukrajinské armády a separatistů, která vstoupila v platnost dnes ráno.

Zranění utrpěli dnes jen dva ukrajinští vojáci, o život nepřišel žádný, informovala agentura AP s odvoláním na Kyjev. Také nasazení těžkých zbraní bylo dnes v okolí Avdijivky podle agentury AFP výrazně nižší než v uplynulých dnech.

Velitelství separatistů informovalo o minometné a tankové palbě ze strany ukrajinských jednotek. Podle mluvčího proruských povstalců Eduarda Basurina si ale boje na jejich straně stejně jako na straně ukrajinské armády nevyžádaly žádné mrtvé.

Boje na východní Ukrajině znovu zintenzivněly na přelomu ledna a února. Nejtěžší střety se zatím nejméně třemi desítkami mrtvých a řadou zraněných se odehrávaly právě v okolí průmyslového centra Avdijivka.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy