Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rušný víkend ve Středomoří: Záchranáři posbírali 1500 migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Italská pobřežní stráž a lodě mise Evropské unie o tomto víkendu zachránily ve Středomoří zhruba 1500 migrantů. Jde o poměrně vysoké číslo vzhledem k ročnímu období. Celkem Itálie za poslední tři roky přijala přes půl milionu lidí.

Severoafrická trasa je po loňském uzavření takzvané balkánské stezky v současnosti hlavní migrační trasou do Evropy.

Dnes lodě zachránily ze šesti loděk a člunů 900 migrantů, v sobotu z devíti plavidel kolem 600 lidí. Od středy se tak počet lidí plujících z Libye do Itálie, které pobřežní stráž zachránila a odvezla do Itálie, vyšplhal už na 4500.

Od počátku roku připlulo přes Středozemní moře z Afriky do Itálie už kolem 8500 migrantů. Pokud tento trend vydrží, zaznamená podle agentury APA Itálie letos opět rekordní rok. Za celý loňský rok do země dorazilo přes moře dosud rekordních 181.500 migrantů.

Přes 5000 lidí při cestě přes moře oddělující Afriku od Evropy přišlo loni o život. Od počátku letošního roku jich zahynulo nebo zmizelo nejméně 227.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy