Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do USA opět cestují občané ze "zakázáných" zemí. Žena musela kvůli nařízení odložit svatbu

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Ještě před týdnem Syřané, Iráčané, Íránci, Súdánci, Somálci, Libyjci a Jemenci do Spojených států nesměli. Nyní je po zásahu justice proti migračnímu dekretu prezidenta Donalda Trumpa na amerických letištích vítají jejich blízcí.

V neděli úspěšně prošla pasovou a imigrační kontrolou na newyorském letišti JFK například íránská malířka Faríba Tádžrostamíová (32). Po smějící se tváři jí podle agentury AP tekly slzy, zatímco ji její bratři v příletové hale objímali.

"Brečela jsem a byla jsem zklamaná," řekla o dřívější snaze dostat se do USA. "Byla jsem z toho všeho rozčarovaná. Myslela jsem, že je konec," dodala. Íránka chce nyní ve Spojených státech studovat umění.

Do USA přiletěl i íránský vědec Níma Enájatí, který na univerzitě v Miláně dokončuje doktorát. Ačkoli obdržel americké vízum, aby se mohl podílet na výzkumu robotické chirurgie na Stanfordově univerzitě v Kalifornii, z paluby letadla mířícího do USA byl 30. ledna vypovězen. V neděli se mu vstoupit do Spojených států podařilo.

Do problémů se kvůli Trumpově prezidentskému nařízení dostala i Američanka íránského původu Mahsa Azabadiová (29), která musela odložit svatební přípravy, neboť její snoubenec na konci ledna byl z letu do USA vyloučen. V neděli ale na linku do Spojených států mohl nastoupit.

Témata:  USA letiště N.Y. JFK Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy