reklama

Úterní nepokoje v Morii vypukly poté, co se po dvoutýdenní přestávce začali opět odvážet běženci do Turecka v rámci návratového programu. Nastala hádka mezi Pákistánci a Afghánci o to, která skupina bude naložena do lodi směřující zpět do Turecka jako první.

Olej přilila do ohně pak návštěva řeckého ministra pro migraci Jannise Muzalase a nizozemského státního tajemníka pro migraci Klaase Dijkhoffa. Když oba šli kolem plotu úseku pro mladistvé, křičeli na ně nezletilí běženci nejprve "Svobodu" a "Otevřete hranice". Poté po nich začali házet plastové láhve s vodou a další předměty.

Asi 1500 z celkového počtu 3500 uprchlíků tábora se pak pokusilo prorazit plot. Také zapálili kontejnery s odpadky. Policie proti nim nasadila slzný plyn a použila proti nim i ohlušující granáty. Až teprve v průběhu večera se situace částečně zklidnila. Incidenty si podle agentury DPA vyžádaly deset zraněných.

Zdroj: YouTube

Napětí panuje také hlavně v severním Řecku u hranice s Makedonií. Uprchlíci protestovali v úterý i v táboře Cherso Kilkis, kde požadovali otevření hranic do zbytku Evropy a zlepšení ubytovacích podmínek.

Nejhorší jsou podmínky v táboře u příhraniční vesnice Idomeni, kde se tísní kolem 10.000 lidí. Úřady naposledy slíbily přestěhovat aspoň polovinu lidí do pravoslavných Velikonoc, které letos spadají na přelom dubna a května.