reklama

Trump v rozhovoru s novinářem Billem O'Reillym ze stanice Fox News prohlásil, že svůj ruský protějšek respektuje. „Ale on je vrah,“ oponoval mu O'Reilly. „Existuje spousta vrahů. Myslíte si, že naše země je tak nevinná?" odpověděl mu Trump. „Myslím, že naše země má dostatek zabijáků, víte. Ve světě se právě teď děje spousta hloupostí, hodně zabíjení, spousta hloupostí," řekl Trump.

Jeho slova ale rozhodně nevyvolala nadšení mezi demokraty, ani mezi jeho vlastními lidmi. Nejméně tři republikánští senátoři a několik dalších konzervativců jeho slova odsoudilo, nebo se od prezidenta přímo distancovalo.

Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell v reakci na jeho slova pro CNN uvedl, že ruský prezident je „kriminálník“. „Rusové anektovali Krym, napadli Ukrajinu a vměšovali se do našich voleb. Ne, nemyslím si, že existuje nějaký ekvivalent mezi tím, jak se Rusové chovají, a způsobem, jakým se chovají Spojené státy,“ udeřil tvrdě.

Když novinář CNN Jake Tapper připomněl, že by se republikáni vzbouřili, kdyby něco podobného řekl Barack Obama, McConnell dodal: „Nebudu kritizovat každý výrok prezidenta. Ale myslím si, že je Amerika výjimečná, Amerika je odlišná. V žádném případě neoperujeme způsobem, jakým to dělají Rusové. Myslím, že je tu jasný rozdíl, který všichni Američané pochopili, a já bych to tímto způsobem necharakterizoval.“

Tapper se také tázal, zda si je McConnell jistý, že tyto věci chápe i sám Trump. „Já samozřejmě v této otázce nemám stejný názor jako on,“ dodal.

„Kdy byl demokratický politický aktivista otráven vládou, nebo naopak? Nejsme stejní jako Putin,“ uvedl na twitteru senátor Marco Rubio, který patří k takzvaným ruským jestřábům.

Podobně zareagoval také další republikánský senátor Ben Sasse, který Trumpa kritizoval už během kampaně. „Putin je nepřítelem disentu. USA oslavuje politický disent a právo pro lidi argumentovat bez násilí o věcech nebo myšlenkách, které jsou v konfliktu," uvedl Sasse pro stanici ABC. „Neexistuje žádný morální ekvivalent mezi Spojenými státy, největším svobodným národem v historii světa, a vražednými bandity, kteří se bratříčkují s Putinem,“ dodal.

Na slova prezidenta zareagovali také někteří konzervativní komentátoři. „Trump nás staví na morálně stejnou úroveň s Putinovým Ruskem," napsal na twitteru Bret Stephens z The Wall Street Journal. „Nikdy v historii prezident svou zemi takhle neosočil."

Vice President Mike Pence pak musel na NBC situaci mírnit. Na otázku, zda Trump vytvořil „morální ekvivalenci“ obou zemí Pence řekl: „Ne, ani v nejmenším. Prezident Trump je však kritický k některým činům naší země v minulosti.“ Dodal také, že chce Trump hodit za hlavu staré argumenty a navázat lepší vztahy s Ruskem.