Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU podpořila dohody z Minska na východě Ukrajiny

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie podporuje plné prosazení mírových dohod z Minsku na východě Ukrajiny. Shodli se na tom dnes v Bruselu ministři zahraničí EU.

Novinářům to po jednání řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Zdůraznila také, že unie se soustředí na podporu reformního procesu na Ukrajině. Podle Mogheriniové je klíčový boj s korupcí a reformy hospodářství i v sociální oblasti. "Zásadní je totiž zajistit, že se pro lidi v zemi zlepší životní podmínky. A to samozřejmě vyžaduje i lepší bezpečnostní situaci," poznamenala.

Proto je vývoj z posledních dní, kdy především v okolí města Avdijivka výrazně zesílily boje, pro Evropskou unii velmi znepokojující, řekla Mogheriniová. "Když zdůrazňujeme naši podporu minskému procesu, tak pochopitelně opakujeme naše očekávání, že boje skončí a začne efektivní mírový proces," podotkla.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek má pro pokrok na východě za důležité zapojení USA. "V diskusi ale dnes zaznívalo, že si musíme své úkoly plnit i sami. Mít vlastní evropskou pozici je předpoklad také té spolupráce se Spojenými státy," řekl novinářům. Základní principy přístupu k situaci dnes podle něj nikdo nezpochybňoval.

Témata:  EU Ukrajina Federica Mogherini Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy