Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlík okrádal stát, úřady si na něj posvítily

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Hannover (Německo) - Podmíněný trest odnětí svobody na rok a devět měsíců a 200 hodin veřejně prospěšných prací uložil dnes soud v Hannoveru žadateli o azyl, který od německých úřadů neprávem vylákal celkem 21.700 eur (586.000 Kč).

Aby oklamal úřady, používal 25letý Súdánec celkem sedm různých falešných totožností, informovala agentura DPA.

Podle obhájce chtěl 25letý muž poslat podvodem získané peníze do vlasti svým nemocným rodičům. Na úřadech v různých městech na severu Německa se proto přihlásil pod sedmi různými identitami, a pobíral tak příslušné dávky v sedminásobné výši. Při stanovení výše trestu hannoverský soud zohlednil pětiměsíční pobyt odsouzeného ve vyšetřovací vazbě.

Kromě dnes uloženého trestu Súdánci hrozí i to, že úřady zamítnou jeho zatím nerozhodnutou žádost o azyl a budou požadovat jeho vyhoštění. Podle agentury DPA ale muž pochází z konfliktem zmítaného Dárfúru, což jeho deportaci do vlasti zřejmě ztíží, ne-li zcela znemožní.

Zvláštní vyšetřovací komise v Braunschweigu ve spolkové zemi Dolní Sasko na počátku roku uvedla, že vyšetřuje více než 300 případů zneužití sociálních dávek, kterého se podle ní dopustili žadatelé o azyl převážně ze Súdánu. Celkovou škodu kriminalisté tehdy odhadli na několik milionů eur.

"Někdy si nechali narůst vousy, někdy si nasadili brýle, někdy se nechali ostříhat na krátko, vždy si dali jiné příjmení," vysvětlil v lednu vedoucí vyšetřovacího týmu Jörn Memenga, jak se podařilo migrantům úřady oklamat a registrovat se vícekrát.

Témata:  uprchlíci Německo soudy sociální dávky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy