Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papua-Nová Guinea zavře detenční tábor. Co se stane s uprchlíky?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sydney - Papuánský nejvyšší soud včera rozhodl, že je australský detenční tábor pro uprchlíky v rozporu s ústavou Papuy-Nové Guineje. Dnes země oznámila, že detenční zařízení zavře.

Osud 900 migrantů, kteří v táboře pobývají, je nejasný. Austrálie totiž vyloučila, že by běžence vpustila na australské území. "Postoj vlády je naprosto jasný - nepřijmeme lidi, kteří se pokusili dostat do naší země nelegálně na lodi," řekl dnes australský ministr pro imigraci Peter Dutton novinářům v Melbourne. Dodal, že běženci se mohou vrátit do své vlasti nebo odejít do jiné země, která je bude ochotna přijmout.

Nejvyšší soud Papuy-Nové Guineje bude tento týden řešit ještě další případ týkající se osudu migrantů z imigračního centra na ostrově Manus. Právníci zastupující téměř všechny běžence z tábora budou požadovat, aby migranti směli odjet do Austrálie a žádat odškodné za zadržování.

V dalším australském detenčním centru v ostrovním státě Nauru pobývá nyní asi 500 migrantů. Dnes se v tomto táboře pokusil upálit 23letý Íránec na protest proti tvrdé australské přistěhovalecké politice. Muž je ve velmi vážném stavu.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku, jež znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za provozování táborů Canberra těmto zemím platí.

Témata:  Austrálie Papua Nová Guinea uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy