Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokrytecká EU kritizuje Trumpa. Vůči uprchlíkům se chová ještě hůř, udeřil server

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Trumpův zákaz občanům sedmi muslimských zemí vstoupit do USA si vysloužil velkou kritiku. Jedním z nejhlasitějších odpůrců zákazu byla Evropská Unie. Podle serveru Middle East Eye však EU v tomto případě jedná dosti pokrytecky. V důsledku, EU se chová k migrantům stejně tvrdě jako Trump.

Zatímco svět rozčileně reagoval na Trumpův kontroverzní příkaz, stranou zůstala zpráva o smrti Samuela, šestiletého chlapce z Konga, jehož mrtvola byla nalezeno na pláži v Cádiz, na jihozápadním pobřeží Španělska.  Objev Samuelova těla donutil místní lidskoprávní organizaci Human Rights Association of Andalucía (APDHA) vydat prohlášení, ve kterém obviňuje EU z pokrytectví za to, že odsuzuje nejnovější politiky Trump a sama přitom zavádí opatření, které jsou jeho zákazu prakticky podobná. APDHA nechápe, jak může Frederica Mogheriniová, šéfka evropské diplomacie, odsuzovat Trumpa, když přitom „EU zůstává zavřená vůči [imigrantům] jako pevnost".

Zatímco některé evropské země se snaží co nejvíce pomoci uprchlíkům, zásady přijaté Evropskou unií a ty, které v současné době realizuje Trump, mají podobu rozhodného zapečetí hranic všemi možnými prostředky, tvrdí Middle East Eye. To, co Trump nazývá zdí, EU nazývá Operací Triton. Co Trump nazývá zákazem, to EU nazývá dohodou s Tureckem.

Zeď EU

Operace Triton nahradila dlouhodobou námořní  a vzdušnou operaci nazvanou Mare Nostrum. Itálie vynaložila 9,5 miliónů $ měsíčně na provozování Mare Nostrum, díky čemuž bylo zachráněno 150 000 životů ve Středomoří. Vlivem stagnující ekonomiky ale Itálie nemohla dále nést náklady a požadovala po EU, aby jí pomohla. EU namísto Itálie naslouchala těm hlasům, v čele s Velkou Británií, které považovaly Mare Nostrum za "nezamýšlený povzbuzující faktor" pro migranty. Namísto Mare Nostrum spustili operaci na ochranu evropského pobřeží spravovanou agenturou Frontex nazvanou Operace Triton.

Rozpočet takového společného provozu se snížil z 9,5 miliónů $ vynaložených jedinou zemí na maximálně 3 milióny $ měsíčně. Operace Triton se zaměřuje výlučně na bezpečnost hranic a nezabývá se humanitárními cíli záchrany lidských životů. Odstrašující politika ale úplně nezabrala. Podle Amnesty International počet migrantů, kteří překročili střední část Středozemního moře v prvních třech měsících roku 2016 je o něco vyšší než počet migrantů v porovnání se stejným obdobím z roku 2015 (20,899 až 21,385). Výrazně se zvýšil počet zemřelých, z 17 na 900. Jeden z 23 migrantů utone v moři.

Kritici upozorňují na to, že změna EU politiky je v podstatě „zabíjením migrantů z nedbalosti.“ Francois Crepeau, zpravodaj OSN o právech migrantů, říká, že EU je nechává zemřít, protože to je „dobré na odstrašení.“ Middle East Eye tvrdí, že EU postavila zeď, která je mnohem smrtelnější než ta, kterou plánuje na americko-mexických hranicích postavit Trump.

Evropský ekvivalent Trumpova zákazu

Dne 18. března 2016 EU podepsala s Tureckem dohodu, jejímž cílem je zastavit pohyb uprchlíků – převážně syrských, iráckých a afghánských občanů – do Řecka. Výměnou za štědré 3 miliardy € se Turecko zavázalo přijmout žadatele o azyl, kteří cestovali do Řecka přes Turecko. Podle Middle East Eye smlouva uzavřela brány EU žadatelům o azyl, ale otevřela je tureckým občanům, což vnáší stín na slova představitelů EU o nediskriminaci na základě státní příslušnosti. Smlouva je velice výhodná pro Turecko – jen 578 lidí migrantů se navrátilo do Turecko v září 2016.

Hlavním problémem dohody jsou však obavy ohledně schopnosti Turecka jednat s migranty podle humanitárních zásad. EU klasifikuje Turecko jako "bezpečnou třetí zemi", aby uprchlíci mohli být legálně posláni zpět, zatímco organizace typu Human Rights Watch (HRW) však nahlížejí na Turecko se skepticismem. Podle HRW syrským žadatelům o azyl v Turecko není udělována plná ochrana v souladu s normami stanovenými Úmluvou o právním postavení uprchlíků (Refugees Convention) z roku 1951. „Pokud chaos charakterizoval odezvu ze strany EU a jejích členských států v roce 2015, zatvrzelost a práva porušující politika definovala rok 2016,“ hodnotí HRW reakce EU na uprchlickou krizi. Jestliže bude takto pokračovat v řešení migrační krize, pak Trump proti EU působí jako vzor intelektuální poctivosti, tvrdí Middle East Eye.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy