Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme volit prezidenta přímo, shoduje se většina Němců

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - 71 procent Němců je pro přímé volby prezidenta. Proti je 16 procent dotazovaných a zbylých 13 procent nemá na tuto věc žádný názor. Ukázal to aktuální průzkum institutu YouGov.

Na rozdíl od Česka nevolí němečtí občané hlavu státu přímo, ale prostřednictvím takzvaného Spolkového shromáždění.

To je sbor volitelů složený z poslanců Spolkového sněmu a stejného počtu zástupců spolkových zemí. Shromáždění bude vybírat nástupce dosluhujícího prezidenta Joachima Gaucka tuto neděli, předpokládá se vítězství exministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera.

Přímou volbu německá ústava i s ohledem na špatné historické zkušenosti během meziválečné takzvané výmarské republiky neumožňuje, poznamenala agentura DPA s tím, že přímo zvolený říšský prezident Paul von Hindenburg jmenoval kancléřem Adolfa Hitlera.

V sondáži YouGov také 37 procent lidí souhlasilo s rozšířením prezidentským pravomocí, naopak 50 procent oslovených bylo proti. V Německu může o prezidentský úřad usilovat kandidát, který dosáhl přinejmenším 40 let. Na 60 procent dotazovaných by ale chtěl minimální věk navýšit na 45 roků.

Témata:  Německo průzkumy Frank-Walter Steinmeier

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy