Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský zákon o osadách čelí ostré kritice. Hlasitě se ozval Abbas i Hollande

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Ramalláh/Paříž - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes otevřeně zkritizoval kontroverzní zákon, který umožní legalizaci části židovských osad na palestinském Západním břehu Jordánu. Podle něj jde o útok na palestinský národ.

Izraelský parlament normu schválil v pondělí večer. Zákon počítá s tím, že palestinští majitelé, jimž patřily pozemky pod osadami, které Izrael dosud považoval za nelegální, budou po 20 let pobírat kompenzační platby, nebo dostanou náhradní pozemek.

Abbás řekl, že zákon odporuje názoru světa a je útokem na palestinský národ. Novou normu už odsoudila Británie, Turecko i Jordánsko, znepokojení nad ním vyjádřilo české ministerstvo zahraničí. Jordánsko zákon označilo za provokaci, která znemožňuje izraelsko-palestinskou dohodu. Turecko zákon považuje za nepřijatelný.

Francouzský prezident François Hollande vyzval Izrael, aby zákon stáhl. Podle něj legalizace židovské výstavby otevírá cestu anexi území.

Podle britského tajemníka pro záležitosti Blízkého východu Tobiase Ellwooda ohrožuje tato výstavba možnost vyřešit izraelsko-palestinský konflikt dohodou o ustavení palestinského státu.

Izraelská vláda může podle nové legislativy označit za vládní majetek pozemky, na niž byly osady postaveny „v dobré víře", byť bez povolení, a brání majitelům tyto pozemky využívat, dokud nebude dosaženo diplomatické dohody o statusu Západního břehu Jordánu. Majitelé budou po dobu 20 let dostávat ročně 125 procent hodnoty pozemků jako odškodné, nebo jim bude nabídnut náhradní pozemek.

Témata:  Izrael Palestina Mahmúd Abbás

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy