Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peníze od Sorose nebereme, ihned se omluvte, zuří makedonské nevládní organizace

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Skopje - Zahraničí peníze na destabilizaci Makedonie nepřijímáme, tvrdí makedonské nevládní organizace. Země je uprostřed politické krize, ozývají se přitom hlasy, že do situace zasahuje síla zvenčí.

Skupina SOS (Stop Operation Soros) tvrdí, že nedávné protivládní protesty financoval americký miliardář George Soros. Podobné obvinění vznesl loni proti Sorosovi i český prezident Miloš Zeman. Hnutí SOS, které vzniklo v lednu, rozzlobilo více než 15 nevládních organizací včetně makedonského Helsinského výboru pro lidská práva.

SOS podle nich účelově šíří lži o jejich financích a podsouvá jim, že podporují opoziční sociální demokracii (SDSM). Pokud se do týdne neomluví, hodlají se bránit soudně. Informoval o tom dnes zpravodajský server BalkanInsight.

Skupina SOS nedávno nevládní organizace obvinila, že peníze od Sorosovy nadace použily na masové protivládní protesty a k ovlivnění prosincových parlamentních voleb ve prospěch opozice. Člen SOS Nikola Srbov chce, aby úřady tato podezření vyšetřily.

Volby nakonec těsně vyhrála konzervativní strana VMRO-DPMNE expremiéra Nikoly Gruevského. Na konci ledna ale oznámila, že neuspěla s vytvořením koalice. Zároveň vyzvala k vypsání nových voleb. Politická nestabilita vlekoucí se přinejmenším od roku 2014.

Gruevski je podezřelý, že stál za nezákonnými odposlechy tisíců lidí. Záznamy, které v roce 2015 zveřejnila SDSM, svědčí i o minulých volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů. Politik tvrdí, že odposlechy předaly opozici cizí tajné služby s cílem destabilizovat Makedonii. Sám také v minulosti útočil na nevládní organizace, které jsou podle něj napojené na Sorose.

Americký investor a mecenáš se osobně i zprostředkovaně angažuje v politice dlouhodobě. Během studené války finančně podporoval východoevropské disidenty včetně československých chartistů. Nedávno věnoval miliony dolarů na kampaň Hillary Clintonové.

Maďarský premiér Viktor Orbán zase Sorose v roce 2015 obvinil, že je spolu s převáděči spoluodpovědný za migrační krizi tím, že financuje nevládní organizace pomáhající uprchlíkům a prosazující politiku nakloněnou migrantům.

Soro čelí kritice také v Česku. „Některé jeho (Sorosovy) aktivity jsou přinejmenším podezřelé a nápadně připomínají vměšování se do vnitřních záležitostí. Organizovat tzv. barevné revoluce v jednotlivých zemích je sice zajímavý koníček, ale těm zemím to přináší víc škody než užitku. Podívejte se, jak dopadla Ukrajina po Majdanu a takové Majdany se připravovaly nebo připravují v řadě zemí, možná i v případě České republiky," řekl Miloš Zeman loni v červenci.

Témata:  Makedonie George Soros

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy