Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump telefonicky jednal s Erdoganem, potvrdil podporu Turecku jako partnerovi

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Washington/Ankara - Americký prezident Donald Trump se v úterý telefonicky spojil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem, oznámil Bílý dům. Trump potvrdil americkou podporu Turecku jako strategickému partnerovi a spojenci v NATO.

Americký prezident konstatoval, že oba státy sdílejí závazek bojovat s terorismem ve všech jeho podobách. Přivítal příspěvek Turecka k boji proti Islámskému státu, uvedl Bílý dům.

Podle turecké agentury AA rozhovor trval téměř hodinu a proběhl v "pozitivním" duchu.

Vztahy obou zemí za vlády Baracka Obamy procházely obtížným obdobím. Ankara zazlívala Washingtonu, že odmítá vydat Fethullaha Gülena, islámského duchovního, který žije v dobrovolném exilu v USA. Turecko ho obviňuje z podněcování pokusu o státní převrat z poloviny loňského července.

Turecko rovněž nesouhlasí se spoluprací americké armády s kurdskými jednotkami, které na Blízkém východě bojují proti Islámskému státu.

Témata:  Donald Trump Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy