Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Trumpova zákazu EU vůbec nic není. Starejte se sami o sebe, pustil se Orbán do evropských lídrů

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil překvapení nad „neurotickými reakcemi" ze strany politiků Evropské unie (EU) na exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa o „Ochraně národa proti teroristickým útokům ze strany cizinců". Tvrdí také, že „do toho Evropě nic není“.

„Byl jsem překvapen, když jsem pozoroval neurotické reakce kritizující rozhodnutí Spojených států,“ píše se oficiálním prohlášení, které zveřejnil maďarský úřad vlády. „Spojené státy nejsou součástí Evropské unie, je to nezávislý stát a jako takový má právo chránit své vlastní hranice a řídit svou zahraniční a migrační politiku,“ myslí si Orbán.

Pokud se prý americký vůdce rozhodne nedávat vstupní víza občanům určitých států, je to „něco, co USA mají právo udělat“, a „je úplně jedno, co si o tom my myslíme, protože do toho Evropě vůbec nic není“. „Namísto kritizování Spojených států bychom se měli soustředit na sebe a měli bychom se vypořádat s našimi vlastními problémy,“ dodal.

Exekutivní příkaz, o které se často nepřesně mluví jako o „muslimském zákazu“, dočasně omezil vstup žadatelům o azyl a státním příslušníkům ze sedmi států. Toto nařízení, které mezitím soud dočasně zablokoval, bylo silně kritizováno představiteli EU v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Kromě Orbána se Trumpa v této otázce zastal například Dhahi Khalfan, generálporučík Spojených arabských emirátů, který má na starosti bezpečnost emirátu Dubaj. „Plně podporujeme Trumpa v jeho zákazu vstupu proti ty, kteří mohou způsobit narušení americeké národní bezpečnosti,“ cituje policejního velitele server Al-Arabiya.

Na jeho zemi se přitom zákaz nevztahuje. „Předchozí americká administrativa přijala všechny hledané muže z arabského světa, kteří jsou zařazeni mezi teroristy. Trumpe, to, co děláte, je správné,“ vzkázal americkému prezidentovi.

Témata:  Donald Trump migrace Viktor Orbán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy