Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odtrhne se Skotsko? Kvůli brexitu roste podpora nezávislosti, premiérka mluví o referendu

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Ve Skotsku dál sílí podpora nezávilosti. Po odečtení nerozhodných názorů se pro samostatnost země vyslovilo v průzkumu společnosti BMG. 49 procent dotázaných, proti bylo 51 procent respondentů.

Podle lednového průzkumu by pro nezávislost hlasovalo 45,5 procenta Skotů, proti 54,5 procenta.

Skotský regionální parlament v úterý jasnou většinou hlasů odmítl záměr britské premiérky Theresy Mayové začít jednat s Evropskou unii o ukončení britského členství v EU. Schválení návrhu skotské vlády v Edinburghu je podle agentury Reuters jen symbolické a právně nezávazné.

"Vláda usiluje o to, aby výsledek brexitu prospěl oběma stranám," řekl poslancům již minulý týden ministr pro brexit David Davis po zveřejnění dokumentu o strategii vlády při očekávaných vyjednáváních. "Chceme, aby EU byla politicky a ekonomicky úspěšná. Británie bude usilovat o nové kladné a konstruktivní partnerství s EU," ujistil ministr.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová ale opakovaně zdůrazňuje, že výrazná většina Skotů hlasovala v loňském referendu oproti Anglii a Walesu pro setrvání Británie v unii a že to Londýn při vyjednávání podmínek brexitu musí brát v úvahu. Požaduje pro Skotsko větší pravomoci a udržení některých vazeb Skotska s EU. Sturgeonová varovala, že vyhlásí referendum o nezávislosti, pokud Londýn zájmy Skotska v procesu nezohlední.

"Skotsko téměř určitě uspořádá nové referendum o nezávislosti na Spojeném království, jakmile Británie spustí proces vystoupení z Evropské unie," prohlásil včera poslanec skotského parlamentu za Zelené Ross Greer.

"Jsem si z 85 nebo 90 procent jistý, že míříme k dalšímu referendu," řekl Greer, který byl loni ve věku 21 let zvolen do skotského parlamentu jako historicky nejmladší poslanec. Zelení ve skotském parlamentu podporují regionální vládu Sturgeonové.

Referendum Greer očekává kvůli tomu, že vláda Mayové není ochotná ani uvažovat o kompromisech vztahů unie a Skotska. "To nás staví do protipólu," dodal s tím, že Skotsko má na výběr takzvaný tvrdý brexit, což je odchod z EU i ze společného unijního trhu, nebo setrvání v evropské rodině jako nezávislý stát.

Témata:  Skotsko Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy