Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panda uhynulá ve Vídně se vrátí do vlasti. Čína ji dostane zpět vycpanou

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Vídeň - Sameček pandy velké Lung-chuej, který loni uhynul v zoo u vídeňského Schönbrunnu, se příští rok vrátí do Číny. Nejprve ale rakouké preparátory čeká náročná práce.

Lung-chuej (16) uhynul loni v prosinci. Měl nádor v žaludku. Všechny pandy velké chované mimo území Číny zůstávají čínským majetkem. Peking je pouze zapůjčuje a patří mu také pandí mláďata, která se v cizině narodí. Lung-chuej, který do Rakouska dorazil v roce 2003, zplodil v schönbrunnské zoo s partnerkou Jang-jang pět potomků.

Preparátoři ze zemského muzea v tyrolské metropoli Innsbrucku už tělo pandího samečka rozložili na kosti a kůži a vše uchovávají v mrazáku při teplotě minus 40 stupňů Celsia.

"Panda bude první zvíře, které budeme v novém sídle preparovat," uvedl hlavní preparátor tyrolského muzea Peter Morass. Vycpávání podle něj bude trvat asi měsíc a hotové by mělo být nejpozději v květnu 2018.

Pandu bude Morass vycpávat poprvé, v minulosti ale už pracoval na stovce medvědů hnědých. "Jsem starý mazák a zvládnu i pandu," řekl Morass agentuře APA s optimismem.

Témata:  zvířata Rakousko Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy