Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děkan ČVUT žaluje rektora i školu, žádá omluvu i odškodnění kvůli prověrkám zaměstnanců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Jak zjistily Lidové noviny, děkan elektrotechnické fakulty ČVUT Pavel Ripka podal žalobu na rektora Petra Konvalinku, univerzitu a auditorskou společnost Ernst & Young. U soudu se chce kvůli podivným prověrkám zaměstnanců domoci omluvy a finančního odškodnění.

Škola v roce 2014 prověřovala několik svých vrcholných zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků kvůli případnému napojení na firmy, s nimiž je ČVUT v obchodním styku.

Ripka to považuje za nezákonné, protože o kontrole nevěděl a nedal k ní souhlas. Ripka prý také chtěl výsledky prověřování zveřejnit a případně veřejně vyvrátit. Tvrdí ale, že mu to nebylo umožněno.

Konvalinka míní, že žaloba má oslabit jeho pozici. Ripka byl podle něj několikrát vyzván, aby se s obsahem zprávy seznámil, ale neudělal to. "Profesor Ripka je známý tím, že je v soudních sporech pravidelně neúspěšným a tyto prohrává, a tak předpokládám, že tomu bude stejně i v tomto případě," sdělil rektor. Prověrku prý navíc nezadal on, ale kvestor v souladu se zákonem.

Auditorská společnost o žádné žalobě neví. "Předmětem zakázky nebyl personální audit, ale prověření střetu zájmů vybraných osob," uvedl Tomáš Kafka z oddělení sporů Ernst & Young.

Témata:  ČVUT soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy