Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studenti ČVUT dostali novou laboratoř, mohou si v ní vyzkoušet hacking

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Fakulta informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) dnes ve svém dejvickém kampusu otevřela novou laboratoř etického hackování. Studenti si v ní budou moct prakticky procvičit teoretické znalosti o tom, jak se dají odhalit nedostatky v zabezpečení systémů informačních technologií.

V laboratoři jsou podle ní v současnosti čtyři počítače vybavené speciálními softwary, které studentům umožní vyzkoušet si práci etického hackera. Podle vedoucího laboratoře Róberta Lórencze se do ní vejde zhruba 12 lidí. Vybavení je od firmy NN Group, se kterou ČVUT na fungování laboratoře spolupracuje.

"Software je špičkový. Odpovídá požadavkům pro etické hackování pro výuku studentů, jak se chovat v kyberprostoru jako útočník, eventuálně jako obránce, takže vlastně je to taková hra lidí, kteří se to chtějí naučit," řekl ČTK Lórencz. Kyberprostor v laboratoři je izolovaný od vnějších sítí, nehrozí tedy proniknutí útoků do veřejných sítí, dodal.

Etické hackování má za úkol zvýšit kybernetickou bezpečnost. Napodobuje přitom útoky na informační systémy, a tak hledá jejich slabiny. Tato činnost je legální a obvykle se dělá ve spolupráci s majitelem či administrátorem systému. Poptávka po odbornících, kteří se kybernetické bezpečnosti věnují, v současnosti roste.

Vedení laboratoře dnes při jejím otevření předvedlo například krádež přihlašovacích údajů a její odhalení. Experti také ukázali, jak je možné pomocí softwaru chránit majetek v komerčním prostředí. "Laboratoř je k dispozici jak pro bakalářské, tak i pro magisterské předměty, kterými jsou například Systémová a síťová bezpečnost nebo Etické hackování," doplnil Lórencz.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze byla podle své mluvčí Petry Svobodové Hejlové první technickou fakultou v České republice, která akreditovala studijní obory specializované na bezpečnost počítačových systémů a sítí.

Témata:  počítače ČVUT hacker kybernetická bezpečnost školství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy