Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém programu na přerozdělování uprchlíků? Státy EU si vzaly jen minimum osob

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Po více než roce existence dvouletého programu na přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řeckastále nebyla z předpokládaného počtu 160.000 lidí do jiných zemí unie přesunuta ani desetina. Proti přijímání běženců jsou hlavně středoevropské země.

V rámci programu převzaly země Evropské unie v prosinci a lednu 3813 osob, celkový počet tak dosáhl 11.966. Plyne to z nejnovějších údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise.

První místopředseda komise Frans Timmermans poznamenal, že přes zvyšující se závazky zemí i každoměsíční počty přerozdělených, není rychlost dostatečná, především vzhledem k situaci uprchlíků v Řecku.

Úspěšná migrační politika podle něj nemůže být složena jen z lepší ochrany hranic, snahy zlepšit situaci v krizových oblastech a boje s převaděči. "Pokud vynecháte prvek solidarity mezi členskými státy, ostatní nestačí," myslí si Timmermans.

Přímo z krizových zemí, v posledních týdnech hlavně z Turecka, Jordánska a Libanonu, ale bylo do unie přesídleno už 13.968 z dohodnutých 22.504 osob s nárokem na mezinárodní ochranu. Útočiště našli ve 21 zemi EU, včetně České republiky. Bylo mezi nimi také 487 syrských uprchlíků z táborů v Turecku.

Program má zajistit legální cestu do Evropy pro ty, kdo mají právo na mezinárodní ochranu, a v členských zemích vyvolává méně kontroverzí než program "přerozdělování uprchlíků podle kvót".

V něm byl v prosinci relokován rekordní počet osob jak z Itálie (764) tak z Řecka (1162), v lednu pak z Itálie 551 a z Řecka 1131 lidí.

Negativní postoj především východoevropských zemí k tomu přerozdělování žadatelů o azyl se však nemění. Evropská komise ale podle Timmermanse nehodlá v této chvíli státy k plnění závazků tlačit právní cestou.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy