Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko je v pohotovsti, na hranice pošle domobranu

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Dánské ministerstvo spravedlnosti v úterý oznámilo, že dánská domobrana (Hjemmeværnet) převezme některé povinnosti týkající se hraničních kontrol, které až dosud vykonávala tamní policie.

Rozhodnutí, o kterém se debatovalo už o víkendu, přichází jako reakce na fakt, že „dánská policie čelí velkým výzvám, protože je ve stavu pohotovosti kvůli teroristickým hrozbám a protože čelí zvýšenému úsilí na hranicích," uvedlo v prohlášení ministerstvo.

Dánská domobrana bude policii pomáhat při provádění namátkových kontrol na dánských hranicích s Německem. Toto opatření bylo původně zavedeno jako dočasná reakce na kontroly na švédské hranice, od té doby ale bylo už pětkrát prodlouženo.

Příslušníci domobrany budou při kontrolách na hranicích beze zbraně. Dobrovolníci by měli ulevit 125 policistům, kteří pracují na plný úvazek na ostraze hranic.

Krok by měl pomoci především policii, protože její příslušníci se už téměř rok věnují jiné práci a nejsou tak schopni naplno vykonávat základní policejní práci. Podle oficiálních údajů strážníci jen v únoru absolvovali celkem 520 tisíc přesčasových hodin, což je dvojnásobek oproti lednu.

Ministr obrany Peter Christensen má podle svých slov v domobranu naprostou důvěru. „Vláda a já jsme velmi potěšeni, že dánská domobrana posílí a podpoří policejní úsilí v aktuální uprchlické krizi. Čelíme velmi unikátní situaci, jedná se proto o důležitý úkol, který na domobranu klademe " dodal.

Dánská domobrana vznikla už po 2. světové válce a tvoří ji asi 15 tisíc aktivních dobrovolníků a dalších 30 tisíc záložáků. Kromě poskytování podpory dánským ozbrojeným silám budou dobrovolníci také pomáhat při záchranných misích a katastrofách.

Témata:  Dánsko hranice policie Dánsko Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy