Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Kim Čong-una? Místním elitám došla trpělivost. Zasáhne KLDR revoluce?

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - Severokorejské elity vyjadřují svou nespokojenost vůči mladému vůdci Kim Čong-unovi a jeho vládě s tím, jak stále více informací z vnějšího světa prosakuje do této izolované země. Uvedl to bývalý severokorejský náměstek velvyslance v Londýně.

Thae Yong Ho přeběhl do Jižní Koreje loni v srpnu a od prosince 2016 mluvil s médii a objevil se v televizních vystoupeních - diskutoval o jeho zběhnutí do Soulu a jeho životě jako severokorejského vyslance.

"Když Kim Čong-un nejprve přišel k moci, byl jsem plný naděje, že provede rozumná a racionální rozhodnutí k záchraně Severní Koreje před chudobou, ale brzy jsem se dostal do zoufalství sledujíce čistky mezi úředníky bez opodstatněných důvodů," řekl Thae podle serveru New York Post během své první tiskové konference pro zahraniční média.

"Nízkoúrovňový disent nebo kritika režimu, donedávna nemyslitelné věci, jsou stále častější," řekl Thae, který mluvil plynulou angličtinou s britským přízvukem. "Měli bychom Severní Koreu polít benzínem a nechat severokorejské lidi jej zapálit".

Čtyřiapadesátiletý Thae řekl veřejně, že nespokojenost s Kimem ho vedla k útěku ze svého postu. Dva synové v univerzitním věku žijící s ním a jeho ženou v Londýně, přeběhli s ním.

Severní a Jižní Korea jsou technicky vzato stále ve válečném stavu, protože jejich konflikt z let 1950-1953 skončil příměřím, nikoli mírovou smlouvu. Sever, který je předmětem sankcí OSN ohledně jeho jaderného a raketového programu, pravidelně hrozí zničením jihu a jeho hlavního spojence, Spojených států.

Thae je nejvýše postavený úředník, který kdy uprchl ze Severní Koreje a vstoupil do veřejného života na jihu - od zběhnutí Hwang Jang Yopa v roce 1997. Dnešní Severokorejský systém nemá "nic společného se skutečným komunismem," řekl Thae s tím, že elita, stejně jako on se dívala s neklidem, jak země jako Kambodža, Vietnam a bývalý Sovětský svaz přijaly hospodářské a sociální reformy.

Thae uvedl že další severokorejští diplomaté čekají v Evropě na přeběhnutí do Jižní Koreje. Severní Korea se stále navenek hlásí k udržení řízeného hospodářství sovětského typu, ale po mnoho let prosperující síť neformálních trhů a obchodování na úrovni člověk-člověk se staly hlavním zdrojem potravy a peněz pro obyčejné lidi.

Plným zahrnutím těchto reforem by skončila nastavená pravidla Kim Čong-una, řekl Thae. Na otázku, zda Kimův bratr Kim Čong-Chol, by mohl řídit zemi místo něho, Thae zůstal skeptický.

"Kim Čong-Chol nemá zájem o politiku. On se zajímá pouze o hudbu, "řekl Thae. "Má zájem jen o hudbu Erica Claptona. Kdyby byl normální člověk, jsem si jistý, že by byl velmi dobrý profesionální kytarista. "

Témata:  Severní Korea politika Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy