Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší uprchlický tábor na světě se zavírat nebude. Žije v něm 200 tisíc lidí

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Nairobi - Keňský nejvyšší soud dnes zrušil vládní rozhodnutí uzavřít největší uprchlický tábor na světě Dadaab. Odmítl také, aby z něj bylo více než 200.000 běženců navráceno zpět do sousedního Somálska.

Vláda považuje přeplněný Dadaab za bezpečnostní riziko a chtěla jej původně vyklidit již loni v listopadu. Po mezinárodním tlaku ale uzavření odložila o půl roku.

Záměr urychleně tábor uzavřít kritizovaly organizace na ochranu lidských práv jako Amnesty International a Human Rights Watch. Podle nich Nairobi nutí Somálce vrátit se do sousední nebezpečné země a některé prý i násilně vysídluje. O odklad uzavření Dadaabu žádal i Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Soud dnes označil vládní rozhodnutí za nezákonné, protiústavní, diskriminační a odporující mezinárodním dohodám, které chrání uprchlíky před navracením do konfliktních zón. Vláda podle justice neprokázala, že by Somálsko bylo bezpečnou zemí.

Vláda tvrdí, že Dadaab využívají somálští islamističtí ozbrojenci z milic Šabáb, kteří zasahují i keňské cíle a údajně z tábora plánovali tři rozsáhlé teroristické útoky.

Témata:  Keňa uprchlické tábory uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy