Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čím více nukleárních zbraní existuje, tím větší je to nebezpečí pro naši existenci, varuje bývalý šéf Pentagonu

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

Washington – Známý americký televizní moderátor Larry King si do svého pořadu vysílaného ruskou stanicí RT pozval někdejšího amerického ministra obrany Williama Cohena. Řeč byla nejen o Donaldu Trumpovi, ale i o jeho kabinetu, jaderných zbraních nebo Íránu.

Bývalý šéf Pentagonu a současný předseda představenstva a generální ředitel společnosti Cohen Group William Cohen vysvětloval Kingovi, že „možnost, že atomová bomba zničí americké město... nebo město kdekoli na světě" ho v noci drží vzhůru, stejně jako tomu bylo, když ještě působil v Pentagonu.

„Jakmile se tak stane, pravděpodobnost existenční hrozby pro naši existenci na této planetě se stane reálnější. Bill Perry, můj předchůdce v úřadu, který je fyzik, napsal knihu, která říká, že bychom se spíše měli zaměřit na to, jak můžeme snížit počet zbraní. Máme našeho prezidenta, který mluví o tom, že by možná Jižní Korea měla mít své jaderné zbraně, že Japonsko by možná mělo mít své jaderné zbraně, že Saúdové by možná měli mít jaderné zbraně. Čím více nukleárních zbraní existuje, tím větší je to nebezpečí pro naši existenci. To mi v noci nedá spát,“ přiznal.

V lednu bývalý senátor Maine a ministr obrany Cohen při schvalovacím slyšení podpořil Trumpova kandidáta na ministra obrany, generála ve výslužbě Jamese Mattise. „Znám ministra obrany Mattise, protože pro mě pracoval jako mladý plukovník, když jsem byl na ministerstvu obrany. Poznal jsem ho. Sledoval jsem ho v průběhu let. Zůstal jsem s tím v těsném kontaktu v průběhu let," řekl Cohen.

„Nejen, že je velký bojovník, ale je to velký učenec. Hodně čte; ve své knihovně má asi 6000 knih, z nichž většinu přečetl – na rozdíl od mnoha lidí, kteří mají tisíce knih. Neustále studuje světové dění, filozofii, umění boje; a umění vyjednávání. Tak jsem velmi, velmi spokojen, že v této pozici máme muže, jako je on. Vzhledem k velmi těžkým časům, ve kterých žijeme,“ vysvětluje exministr.

Cohen také vysvětlil, proč se Mattisovi přes všechny jeho intelektuální schopnosti přezdívá „Šílený pes“. Nikdo totiž podle něj v boji není tvrdší. „Je to bojovník. Vždy bojoval velmi zapáleně. Šel a byl se svými muži na bojišti,“ řekl bývalý šéf Pentagonu. Podle názoru Cohena je Mattis jednou z nejlepších voleb v Trumpově kabinetu.

„Stejně tak cítím obrovský respekt k Rexi Tillersonovi. Neznám ho tak dobře, ale sloužil jsem s ním na palubě CSIS, Centra pro strategická a mezinárodní studia, a byl jsem ohromen. Je zřejmé, že nikdo nezůstane předsedou Exxon Mobil tolik let a nemá takovou odpovědnost, kterou měl jako generální ředitel, aniž by byl mužem na svém místě,“ vysvětlil.

Právě tito dva ministři podle něj mohou společně pracovat velmi dobře. „Normálně existuje napětí mezi ministerstvem zahraničí a ministerstvem obrany. Byl jsem schopen pracovat s ministryní Madeleine Albrightovou - vyřešit naše rozdíly. Rex Tillerson a ministr obrany Mattis se budou úžasně doplňovat,“ myslí si exšéf Pentagonu.

Před volbami se Cohen nechal slyšet, že by bylo nepříjemné, kdyby prezident Trump rozhodoval o existenciálních otázkách, protože mu chybí potřebné znalosti vojenské světa, historie a globálních záležitostí. Od té doby se na jeho názoru téměř nic nezměnilo. Uznává ale, že si Trump vybírá dobře lidi, což jej utěšuje. „Moje obava je, zda jim bude naslouchat, nebo zda bude v pokušení udělat to, co by udělal jako obchodník. To znamená rozhodovat sám – podle toho, co on sám považuje za správné,“ připustil.

„Doufám, že se obklopil opravdu skvělými lidmi a že dá na jejich rady. Viděli jsme, že někde už to zafungovalo - například při debatě o waterboardingu a dalším mučení. Mattis řekl: Ne, to není správná cesta. A prezident řekl: No, slyšel jsi můj názor, ale já to nechám na na ministrovi obrany. To je dobrá zpráva, ale je to velmi neobvyklé. Obvykle je ministr obrany, kdo radí prezidentovi, a ne opačně,“ řekl bývalý ministr obrany.

Řeč přišla také na Írán a jeho oznámení o testování balistické střely. Cohen varuje, že USA musí být opatrné, když budou stanovovat hranice. „V rámci tohoto procesu prezident Obama varoval, že když Syřané použijí chemické zbraně, budou muset čelit závažným důsledkům ze strany USA. Víme, jak ten příběh skončil, udělali jsme slib a odstoupili od něj. Jistě to mělo dopad na naše spojence. A určitě to mělo dopad, pokud jde o naší serióznost. Takže tady musíme dávat velký pozor,“ domnívá se Cohen.

Íránci podle něj budou dělat cokoliv, aby Američany dráždili. „Budou nás testovat, mohou tvrdit, že testování těchto typů střel není nezákonné... Otázkou je, co přijde pak, pokud stanovíme značku a řekneme: dostal jsi upozornění. Otázkou je, co s tím budeme dělat,“ dodal.

Témata:  USA jaderné zbraně James Mattis

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy