Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme respektovat politiku jedné Číny, slíbil Trump po telefonu Si Ťin-pchingovi

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington - Americký prezident Donald Trump poprvé telefonicky hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Ujistil ho, že bude respektovat politiku jedné Číny, ačkoli ještě v lednu tvrdil něco jiného.

"Prezident Donald Trump na žádost prezidenta Si Ťin-pchinga souhlasil s tím, že bude respektovat politiku jedné Číny. Představitelé Spojených států a Číny hodlají vést diskuse a vyjednávání o různých otázkách vzájemného zájmu," uvedl Bílý dům v prohlášení.

V lednu Trump zpochybnil politiku jedné Číny. V rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal prohlásil, že o všem je možné jednat, včetně otázky jedné Číny.

V prosinci Trump vyvolal v Číně pobouření, když přijal telefonát tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen, která mu gratulovala ke zvolení. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Témata:  Donald Trump Si Ťin-pching 1 Čína

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy